Sevärdheter i Tijuana

Tijuana har satsat på aktiviteter och sevärdheter de senaste åren. Från att ha varit en stad dit amerikaner kom för att supa sig redlösa och spela bort sina sista slantar är Tijuana nu en semesterort där hela familjen kan ha trevligt..

Vill du få en bra överblick av vad Tijuana har att erbjuda kan du följa med en av de guidade rundvandringar som Tijuana Visitor Bureau anordnar. Deltagarna samlas på Avenida Revolucion Visitor Center mellann 3:e och 4:e gatan.

Om du vill se en äkta tjurfäktning åk då någon gång mellan maj och september. Varannan söndag eftermiddag ordnas tjurfäktningar på El Toroeo Arena på Avenida Revolucion. Biljettena kostar från 12 dollar för de billigaste platserna upp till 40 dollar för riktigt bra platser. Vill du ha nämare information om datum och tider vänd dig till turistbyrån på Avenida Revolicion.

Vill du hellre spela på hundar, ta en taxi till Caliente Race Track som kör greyhundslopp varje dag. Caliente har funnits sedan 1927 och amerikanska uppfödare tog dit sina bästa hundar och tävlade med dem under 30 talet. Byggnaden brann ner 1971 men byggdes upp och återinvigdes redan efter en månad.

Jai Alai Palace byggdes redan 1947 finns på Avenida Revolucion mellan 7:e och 8:e gatan. Förr i tiden användes bygnaden för pelotamatcher. Det är en gammal bollsport som spelades av mayaindianerna. Spelarna har racketar utformade som avlånga korgar och försöker slå en liten, tung boll mot en vägg. Nu är det en omtyckt konsertlokal som även används för andra evenemang som brottningsmatcher m.m.

Besök gärna Tijuana Cento Cultura (Tijuanas kulturella center) i Rio. Här händer det alltid saker och IMAX-biografen som ser ut som en boll är väl värt att fotografera. Här visas IMAX-filmer, teater och de har en alldeles egen orkester som ger flera konserter varje månad. Det finns också ett museum med en utställning om halvöns tidiga historia med föremål från 2300 f.kr. Skyltarna är både på engelska och spanska, vilket språk man nu känner sig mest hemma med. Guidade turer där kunniga museivärdar berättar om Tijuanas historia kostar 20 dollar för fem personer.

Ta bussen till Las Playas och promenera längs havet, ibland på somrarna kan du få lyssna på en gratis konsert på söndag eftermiddagar.

Från december till mars kan du följa med på valskådningexpeditioner. Du får se den magnifika gråvalen på sin årliga resa från Ishavet till varmare vatten och grunda laguner där honorna ska kalva. Båtarna håller sig på respektfyllt avstånd från gråvalarna men har du tur får du se dem dyka och sedan spruta vatten när de kommer upp igen för att andas.

Mercuda Hidalgo är en marknad ligger bara fem minuter från gränsen men är en liten skatt som inte så många turister upptäckt ännu. Det är till Mercuda Hidalgo lokalbefolkningen går för att köpa grönsaker, chilifrukter, kryddor och mexikanska godsaker. Allt är prissatt för lokalbefolkningen. Här säljs också en hel del mexikansk köksutrustning som t.ex. chokladvispar, tortillaformar och stekhällar.