Shopping i Tijuana

Det första intrycket av Tijuanas shoppinggator är en massa skräp och en svärm av irriterande försäljare som är ömsom insmickrande, ömsom aggresiva. Om du letar efter en Rolex för hundralappen eller en muggar med roliga oneliners är det här du hittar det. Men om du tar dig tid att strosa längs gatorna och leta upp de bra affärerna kan du göra verkliga fynd.

Ta på dig bekväma lågskor och lämna smyckena och Rolexkockan i hotellets kassaskåp. Du kan få bättre pris om försäljarna inte tror att du har så mycket pengar och varför locka till sig tjuvar i onödan? Bli inte förvånad om du ser lika många apotek som barer längs gatorna, de säljer fertilitetsmedel och föryngringskrämer som är receptbelagda i USA till amerikanska turister.

På Avenida Revolicion i centrum, Revolutionsgatan, kan du hitta äkta mexikanskat handarbete, lädervaror och smycken. Du kan handla för amerikanska dollar eller mexikanska pesos. Avenida Revolicion sägs vara den mest besökta gatan i hela världen och de som varit där i rusningstid intygar. Många säljer läderartiklar, priserna varierar men även om du tycker det är sanslöst billigt ska du ändå försöka pruta. En väska som kostar 800 kr i Sverige kan fås för 25 dollar, ungefär 400 kr, i Tijuana. Men vänta, efter några minuter prutande är den nere i 200 kr och då får du en portmonä på köpet. Förutom väskor kan du köpa skinnjackor, sadlar, hundkoppel och kepsar.

På västra sidan av Avenida Revolicion finns affären Hand Art, det bästa stället att köpa handbroderade små dukar blusar eller klänningar. De är billiga och vackra och tilltalar även riktiga machomän. Försäljarna talar bra engelska. Varorna sägs vara broderade av kvinnor i byarna runt Tijuana som får del av överskottet. Sant eller osant, vem vet?

Färgglada filtar och ponchos säljs överallt av små indianska gummor, den ena billigare än den andra. Filtarna kostar från 10 till 15 dollar beroende på storlek och kvalitet. En äkta filt ska vara gjord av ulltråd, så lukta gärna på filten. Luktar den inget alls är det fusk.Träarbeten som maracas och snidade små djur säljs också på gatan. De brukar vara roliga och billiga men tänk dig för, har du verkligen plats för dem i bagaget?

Vill du handla där lokalbefolkningen handlar gå då till Mercuda Hidalgo där du kan shoppa chilifrukter, grönsaker och mexikanska godsaker till verkligt låga priser.

Alla Mexikoturister förvänta ta hem åtminstone en flaska äkta tequila eller kahlua och en låda cigarrer med sig hem. Det är billigt, men kom ihåg att Mexiko inte är något EU-land så du får inte ta hem några större mängder. En liter spritdryck och 50 cigarrer är tillåtet. Kolla med tullen för mer information. Tröttnar du på tequila finns exempelvis Rompope, en äggtoddylikör som är god och billig.Den modige prövar att köpa hem en flaska Kana för 2 dollar, rom med 98% alkoholhalt.

Om du är på väg hem, med bara några minuter kvar, grips framförallt inte av panik. Du får tillfälle att shoppa ända fram till dess du stiger på planet.