Sol och bad i Tijuana

Rosarito ligger ungefär 2 mil söder om Tijuana. Den är känd för sina tre mil av vita, breda stränder och sina nattklubbar. Området är känt för bra surfing, lugna vikar, oländiga berg och fridfulla dalar.

Framför dörrarna till Rosarito finns en skylt med orden ”Genom desa dörrar passerar de vackraste kvinnorna i världen”. Det var sant för 70 år sedan då Tijuana var en stad känd för sina nattklubbar och stora kasinon. Men även nu lockar stranden filmstjärnor och modeller. Närheten till amerikanska gränsen gör att det är ett populärt resemål och många jänkare tar en sol- och badweekend i Rosarito. I motsats till andra delar av Mexiko är kranvattnet i Rosarito säkert att dricka och vattnet och isen på resturanger och barer testas regelbundet.

Varma dagar är stränderna fyllda med folk som surfar, spelar volleyboll, kör fyrhjulingar eller bara ligger alldeles stilla och njuter av solen. Inbitna golfare kan gå en runda på den utmärkta 18-hålsbanan tio minuter från centrum i Real de Mar. Det finns också en 27-hålsbana i Scenic Road söder om Rosarito. Det finns möjlighet att ta lektioner både i surfning, hängflygning och motorcross längs sanddynerna. Kajaker finns att hyra på stranden och de är perfekta när man vil göra en kortare utflykt.

Naturälskare kan njuta av fågellivet och hålla utkik efter pelikaner, blå hägrar och fregattfåglar i luften och havssköldpador, sjölejon och flasknosdelfiner i vattnet. Ibland dyker en krokodil upp i vattnet, men oroa dig inte för dem. De blir räddare för dig än vad du blir för dem.

Vattnen utanför Rosarito är rika på fisk. De flesta är dock så upptagna med alla andra aktiviteter att du har fiskevattnen nästan för dig själv. Du kan boka en fisketur på ditt hotell eller på närmaste turistinformation. I vattnet finns barracudor, vitnoshaj, marlins och tonfiskar.

Det finns flera vandringsallternativ runt Rosarito. Naturligtvis kan man vandra runt stränderna söder om staden. Men det finns alternativ i inlandet för den som gillar att vandra och klättra i bergen också.

För den som älskar frisbee finns miltals av öppna stränder, det enda som beehövs är några medspelare. Men spela inte i närheten av motorvägen, polisen tycker inte alls att det är roligt och du riskerar att få en rejäl utskällning om någon kommer på dig.

Hästar för en ridtur på stranden finns att hyra hos Beach Hotel. Det kostar ungefär tio dollar. Ta med några morötter eller sockerbitar som mutor, hästarna är bortskämda och lite egensinniga.

Under sommarmånaderna är havet lugnt och vattnet kristallklart. Många dykklubbar erbjuder dagsutflykter till Coronado Islands, en grupp av fyra små öar 14 km från kusten, där du kan snorkla eller dyka.

Fox Studio Baja byggdes ursprungligen för inspelningen av Titanic 1996. Studion är 45 hektar stor, har utsikt över Stilla Havet och ligger bara några kilometer från Rosarito. Ett perfekt utflykstmål för den filmintresserade. Här har storfilmer som ”Pearl Harbor”, ”Master and Commander” och James Bond -filmen ”Tomorrow never dies” spelats in.